Wykorzystując diament - najtwardszy materiał na świecie - powlekając nim tarcze ostrzące, Chef'sChoice umożliwia łatwe i szybkie uzyskanie nadzwyczajnie ostrego ostrza noża.
To alternatywa dla starszych metod ostrzenia, w wyniku których powstawały zniszczone, wydrążone krawędzie ostrza.
Ostrzałka Chef'Choice 1520 umożliwia wybór kąta ostrzenia noży - 15º lub 20º. Standardowo noże azjatyckie są z cieńszej stali i fabrycznie ostrzone pod kątem 15º, a europejskie z grubszej i są ostrzone pod kątem 20º. Wynika to z różnicy pomiędzy najczęściej stosowanymi surowcami w kuchniach tych dwóch regionów. Dzisiejsze zmiany kulturowe, gotowanie w stylu fusion i zmiana nawyków żywieniowych powoduje, że w kuchni europejskiej, świetnie sprawdzają się noże z cieńszej stali. Zachęcamy do eksperymentowania i ostrzenia noży w zależności od rodzaju najczęściej krojonych danym nożem produktów i od grubości stali, z której nóż jest wykonany:
- do krojenia produktów warzywnych i delikatnych ryb świetnie sprawdzi sie ostrze o kącie 15º.
- do mięsa zalecamy ostrze o kącie 20º.
- do częstego krojenia produktów włóknistych, jak mięso, czy niektóre ryby, zalecamy ostrzenie tylko w etapie 1, lub 2, ewnetualnie z pojedynczym przeciągnięciem ostrza z każdej strony w etapie 3.
Technologia Dizor® - podwójna faza, utworzona przez dwie fasety o różnych kątach - daje efekt bardzo ostrego, jednocześnie wzmocnionego, trwalszego ostrza.
Ostrzom noży w stylu azjatyckim, zalecamy utworzyć potrójną fazę Trizor®, która wydłuża żywotność tej ultra ostrej, a więc bardzo cienkiej krawędzi ostrza.
UltraStrop® - elastyczne dyski w trzecim etapie polerują krawędź noża do ostrości brzytwy.
Zaawansowany system kontroli ustawienia krawędzi noża podczas jego ostrzenia.
Dołączona płytka pokryta ścierniwem diamentowym do czyszczenia dysków polerujących.
Cechy produktu
- napęd elektryczny
- 3-stopniowa: I stopień- diamentowe dyski do noży japońskich; II - diamentowe dyski do noży europejskich; III - dyski wygładzające także do noży azjatyckich i falistych
- efekt ostrzenia dwustopniowa krawędź ostrza
- 15° kąt ostrzenia (azjatycki): I stopień; 20° kąt ostrzenia (europejski): II stopień
- precyzyjne prowadnice ostrza przy dyskach ostrzących
- obudowa wykonana z tworzywa sztucznego
- cztery stopki antypoślizgowe
- łatwa w obsłudze
- Technologia Dizor®, UltraStrop®, AngleSelect®; Trizor Plus ™: tylko dla azjatyckich
- przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży: kucharskich, santoku, tasaków, sportowych i ząbkowanych (tylko etap 2)
- długość pierwszego ostrzenia ok. minuty, ponowne ok. 10 sekund
- moc: 75 W