Garnki i patelnie na lata

– de Buyer miedziane naczynia klasy premium

Dobrej jakości garnki to podstawa w funkcjonowaniu zarówno profesjonalnej kuchni, jak i tej domowej - kulinarnej strefy miłośników gotowania. Zatem powinny być wytrzymałe, solidne, funkcjonalne.

Ale to nie wszystko!


Ich wygląd odgrywa kolosalną rolę, szczególnie przy funkcjonowaniu w tzw. otwartych kuchniach czy przy live cookingu, gdzie oprócz umiejętności profesjonalisty na pierwszy plan wysuwają się elementy wyposażenia. Przy tak zorganizowanych strefach gotowania, doskonale spisują się naczynia miedziane. Pięknie akcentują wyjątkowy klimat restauracji czy kuchni, są nietuzinkowym elementem dekoracyjnym, a co więcej, idealnie komponują się zarówno
w nowoczesnych przestrzeniach, jak i również w tych w stylu retro. Miedziane garnki, rondle i patelnie de Buyer prezentują nieprawdopodobny design i stanowią luksusową dekorację kuchni. Każde naczynie to niesamowita precyzja, dbałość o szczegóły i doskonała jakość.


Zdrowe gotowanie

Zdrowe gotowanie przestaje być trendem czy modą. Staje się świadomym, konsekwentnym stylem życia coraz większej społeczności. Aspekt wpływu na zdrowie człowieka jest pierwszym kryterium przy wyborze naczyń do gastronomii. Poświęćmy zatem szczególną uwagę temu zagadnieniu.

Miedź to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego
i optymalnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jak wiemy, wszystko w nadmiarze szkodzi! Miedziane garnki pod wpływem temperatury i środowiska o kwaśnym odczynie mogą wchodzić
w reakcje z żywnością, a w konsekwencji uwalniać szkodliwe
dla zdrowia substancje. Jednak nie ma na to szans w przypadku garnków renomowanej firmy de Buyer z linii Prima Matera 
oraz Inocuivre. Wewnętrzna warstwa tych naczyń, wykonana ze stali nierdzewnej (neutralnej w kontakcie z żywnością), nie uczula
i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Zatem jest w 100% bezpieczna dla naszego zdrowia.


Jak zatem połączyć funkcjonalność, zdrowie i design?

Miedziane garnki francuskiej firmy wykonane są w 90% z miedzi i w 10% ze stali nierdzewnej (wnętrze naczynia). Naczynia te mają szereg zalet, których nie mają te wykonane z innych materiałów – przede wszystkim równomiernie
i błyskawicznie się nagrzewają. Dzięki temu ciepło nie jest rozprowadzane tylko przez dno, lecz także przez powierzchnię całego naczynia, również jego ścianki, co zmniejsza ryzyko przypalenia potraw. Potrawy gotują się równomiernie i szybko.


To naczynia do zadań specjalnych uwielbiane przez profesjonalistów!

Naczynia De Buyer są niezawodne i przystosowane do pracy
z wykorzystaniem wszystkich technik przygotowywania dań, 
tj. smażenia, gotowania w wysokich oraz niskich temperaturach, blanszowania, redukcji, smażenia sautè, pieczenia, duszenia, zapiekania w zróżnicowanych temperaturach, obróbce w warunkach parowania, również do przygotowywania sosów lub czekolady.

Miedź doskonale przewodzi ciepło, więc można gotować, smażyć,
czy piec z wykorzystaniem minimalnej ilości energii. Dania przygotowane w tych naczyniach mogą być zapiekane w piekarnikach (wraz z naczyniem).


To naczynia do zadań specjalnych uwielbiane przez profesjonalistów!

Połączenie innowacyjnych technologii urządzeń grzewczych z tradycją i dziedzictwem kulturowym nie jest łatwe. Podążanie za zmianami to nieodzowny element rozwoju rynku horeca, dlatego też firma de Buyer, wierna swojemu dziedzictwu kulturowemu, postanowiła dostosować się do tych zmian. W przypadku tego producenta nie ma drogi na skróty, jest pewność i gwarancja co do funkcjonalności i użyteczności produktu. Dlatego też firma de Buyer, jako pierwsza na rynku, wprowadziła linię Prima Matera – miedziane naczynia na indukcję. Konstrukcja dna jest tak skonstruowana, aby było kompatybilne z indukcją. Zastosowana została cieńsza grubość ścianek (2 mm, a nie ponad 3 mm), ponieważ dzięki miedzi, nie ma konieczności nagrzewania ich dłużej, jak w przypadku garnków innego rodzaju. Piękne, ergonomiczne uchwyty z odlewu stali nierdzewnej dodają całości szyku, a połączenie koloru miedzi i bliku stali nierdzewnej daje niesamowity efekt.

Wszystkie naczynia z linii Prima Matera mogą być używane na wszystkich rodzajach płyt grzewczych - gazowej, ceramicznej, elektrycznej oraz opisanej powyżej indukcji.

Polecamy również miedziane naczynia z linii INOCUIVRE, nieco odmienne w swym stylu. Współpracują ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych oprócz indukcji. Nitowane, solidne uchwyty wykonane zostały z żeliwa. Piękny kontrast pomiędzy kolorem miedzi a ciemną barwą żeliwa sprawia, że naczynia tej serii są niezwykle efektowne, a swym wyglądem nawiązują do stylu retro.


Pielęgnacja i czyszczenie.

Nietuzinkowy wygląd miedzianych naczyń klasy premium, z czasem się zmienia i nabiera innych barw. Miedź utlenia się i zmienia barwę – to naturalny proces patynowania. Ciepła barwa „brzoskwiniowej miedzi” nabiera z czasem ciemniejszy odcień i ma to swój urok. Jeżeli jednak chcesz zachować jasny odcień oraz pozbyć się wszelkiego rodzaju zacieków, przebarwień powstałych podczas gotowania, użyj pasty do czyszczenia miedzi de Buyer. Jest to niezwykle łatwe. 
Przed rozpoczęciem czyszczenia, umyj i osusz naczynie. Następnie wystarczy nanieść niewielką ilość pasty na gąbeczkę (gąbka dołączona jest do pasty polerskiej) i okrężnymi ruchami polerować miedziane elementy. Na koniec spłucz pastę i osuszyć naczynia. Twoje naczynia ponownie będą lśnić przepięknym miedzianym kolorem.

Naczynia miedziane należy myć wyłącznie ręcznie. Umieszczanie ich w zmywarkach i stosowanie bardzo gorącej wody (również wrzątku) jest zabronione. Detergenty do zmywarek zawierają silne chemikalia, które mogą reagować z miedzią i uszkadzać jej powierzchnię. To może prowadzić do korozji miedzi i utraty jej właściwości termicznych. Wysoka temperatura i wilgotność
w zmywarce mogą wpłynąć z kolei na technologiczne połączenie warstw miedzi i stali nierdzewnej.

Zatem naczynia te należy myć delikatną gąbką, w ciepłej (niegorącej) wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Nie stosuj ostrych stron gąbek, gdyż zarysują one polerowaną powierzchnię miedzi. Jeżeli chcesz usunąć pozostałości jedzenia, które przywarły czy przyschły do dna, nalej do naczynia niewielką ilość wody z łagodnym detergentem
do mycia naczyń i podgrzewaj naczynie, doprowadzając
do zagotowania. Następnie wylej zawartość i delikatną gąbeczką umyj garnek i osusz. W ten sposób wszelkie pozostałości zostaną usunięte, a stan twoich naczyń pozostanie nienaruszony.


Naczynia premium marki de Buyer to inwestycja na długie lata, również w profesjonalnej gastronomii. Te naczynia jakże doceniane i uwielbiane przez profesjonalistów, to dobra inwestycja. Naczynia perfekcyjnej jakość służyć będą przez długie lata i z pewnością podkreślają wysoki standard pracy oraz prestiż lokalu. Marka de Buyer z pasją produkuje te genialne naczynia od 1830 roku. Powstają one w procesie ręczno-mechanicznym. Każdy etap produkcji nadzorowany jest przez specjalistę-mistrza danej dziedziny wytwarzania produktu. Czynnik ludzki to ważny aspekt funkcjonowania de Buyer - firmy o niebywałym doświadczeniu i ugruntowanej pozycji na rynku horeca.

  • Nie można myć naczyń w zmywarkach
  • Nie wstawiaj naczyń do lodówki
  • Nie szoruj naczyń ostrymi czyścikami, gąbkami
  • Nie używaj wraz z funkcjami płyt grzewczych typu Booster (indukcja). Miedź wyjątkowo szybko się nagrzewa i doskonale przewodzi temperaturę
  • Nie podgrzewaj pustych naczyń

Stosowanie powyższych zaleceń daje gwarancję zachowania naczyń
w dobrym stanie przez długie lata