Johann Weck zaproponował wzór szkalnych słoików i butelek ze szklanym wieczkiem i kauczukową uszczelką już w 1900 roku. Wkrótce potem w Oflingen (Niemcy) powstała spółka produkująca szklany asortyment pod znaną na całym świecie marką WECK. Firma WECK stale udoskonala swoje produkty. Oprócz słoików i butelek, WECK GmBH produkuje również cenione przez architektów i klientów "szklane cegły" używane w budownictwie i do dekoracji wnętrz. Słoje i urządzenia do konserwowania żywności firmy WECK są obecne w Polsce od czasów II Rzeczypospolitej.
Szkło Weck jest grube i trwałe, posiada doskonałe cechy fizyczne. Produkty są wielorazowego użytku dzięki czemu wspierają oszczędne gospodarowanie zasobami naturalnymi naszej planety.
Wysoką jakość produktów szklanych oraz wszystkich elementów mających bezpośrednią styczność z żywnością, potwierdzają stosowne certyfikaty wydane przez niezależne instytucje badawcze w Niemczech i Unii Europejskiej.
Szklane słoiki i butelki WECK z powodzeniem służą jako naczynia lub opakowania szklane w restauracjach, kawiarniach oraz firmach cateringowych na całym świecie. Sprawdzają się jako wielorazowe, gustowne i niebanalne naczynia do deserów, sałatek, dań głównych oraz jako opakowania do hermetycznego przechowywania suchych składników i produktów gotowych. Naczynia WECK nie boją się zamrażania lub wyparzania w urządzeniach gastronomicznych. Opakowania szklane WECK są trwałe, wielorazowego użytku i uniwersalne.