Bez względu na to, czy mowa o kuchni domowej, czy profesjonalnej, wiemy, że dobrze naostrzony nóż to podstawa. Dobrany i ostry nóż gwarantuje precyzyjne, sprawne i wygodne przygotowywanie posiłków. Odpowiednio dbając o noże, zapewniamy ich długą żywotność, a ich użytkownikom komfort i bezpieczeństwo pracy. Naostrzony nóż jest zdecydowanie bezpieczniejszy niż tępy. Nóż lżej wchodzi w produkty, nie zsuwa się z ich powierzchni, wymaga mniejszego nacisku i użycia siły.
Każdy nóż, bez względu na jakość, wymaga ostrzenia. Nawet te wykonane z najwyższej jakości stali, z czasem ulegną stępieniu. Dlatego zabieg pielęgnujący ostrze noża powinien być wykonywany cyklicznie.
Istnieją dwa główne sposoby ostrzenia noży: ostrzenie ręczne i ostrzenie ostrzałkami elektrycznymi. Każdy z tych sposobów ma swoje szczególne cechy, a wybór sposobu ostrzenia zależy od umiejętności, preferencji oraz od rodzaju noża, który chcemy naostrzyć.
Firma Chef’s Choice opracowała proste w użyciu, niezwykle wygodne ostrzałki manualne, zapewniające idealnie naostrzone noże dzięki diamentowym dyskom. Stopień ostrzenia ostrza jest w nich z góry określony (15-20°), co jest niezwykle wygodne i zmniejsza ryzyko popełnienia jakichkolwiek błędów.
Ostrzałki manualne są niewielkich wymiarów, więc nie zajmują dużo miejsca. Są doskonałe do szybkiego naostrzenia czy podostrzenia noża. Taki rodzaj ostrzałki nie wymaga specjalnych umiejętności dlatego takie rozwiązanie dobrze sprawdzi się w kuchni domowej a także w profesjonalnej kuchni dla nowych pracowników. Antypoślizgowa rękojeść zapewnia komfort pracy, bezpieczeństwo i sprawne przeciąganie ostrza.
Stalki do ostrzenia to pręty wykonane z ceramiki lub wysokiej jakości stali, pokryte pyłem diamentowym. Taki rodzaj ostrzałki wymaga już pewnych umiejętności. Lubiane są przez profesjonalnych kucharzy, mających do czynienia z częstym ostrzeniem noży. Osoba używająca stalek musi mieć wiedzę, pod jakim katem ustawić nóż względem powierzchni noża. Poszczególne modele stalek mogą różnić się między sobą wielkością, materiałem ściernym oraz rękojeścią. Dobrze wyprofilowany uchwyt gwarantuje bezpieczeństwo i komfort podczas użytkowania.
BEZ PODPARCIA
Z PODPARCIEM
Naturalne oraz syntetyczne kamienie KASUMI do ostrzenia noży
To sposób na przywrócenie ostrości nawet bardzo zniszczonym nożom. Sposób ponadczasowy, lubiany przez profesjonalnych szefów kuchni, niejako rytuał w królestwie kuchni. Wymaga cierpliwości, wiedzy i precyzji. Z całą pewnością też jest to niezwykle widowiskowa czynność, często wykorzystywana podczas pokazów kulinarnych.
Gradacja
Kamienie do ostrzenia noży Kasumi mają różne gradacje, które określają stopień ziarnistości. Im niższa liczba gradacji, tym kamień jest bardziej szorstki i bardziej odpowiedni do kształtowania ostrza. Wyższe liczby gradacji oznaczają bardziej gładką powierzchnię, co jest odpowiednie do ostatecznego ostrzenia. To jaką gradację należy wybrać, zależy od stanu noża i etapów ostrzenia. Konieczne jest użycie różnych gradacji, aby uzyskać odpowiednią ostrość noża.
Decydując się na zakup kamienia do ostrzenia noży, należy wiedzieć, że jeden rodzaj gradacji nie wystarczy. Warto zatem wiedzieć, którego kamienia użyć do podstawowego ostrzenia, którego do wygładzania i polerowania krawędzi tnącej.
Stabilność i bezpieczeństwo
Ważną kwestią przy ostrzeniu noży na kamieniach jest ich dobra stabilizacja. Kamienie KASUMI wyposażone są w antypoślizgową podstawę, która zabezpiecza przesuwaniu się kamienia po blacie.
Innym przydatnym elementem w ostrzeniu noży na kamieniu wodnym jest prowadnica do ostrzenia noży na kamieniu wodnym, to niezawodny dodatek każdego miłośnika dobrze naostrzonych noży. Dzięki zamocowanej do noża prowadnicy można je bezpiecznie ostrzyć pod odpowiednim kątem ostrza. Prowadnica pozwala utrzymać nóż do powierzchni kamienia zawsze pod tym samym kątem. Dzięki temu ostrzenie jest bardziej jakościowe i efektywne.
OSTRZENIE
Każdy wodny kamień naturalny czy też syntetyczny należy namoczyć przez ok. 10-15 min w naczyniu z wodą. Po tym czasie kamień należy umieścić na podstawie antypoślizgowej i przejść do czynności ostrzenia. Najlepiej podłóż pod podstawę z kamieniem czyściwo, ściereczkę bądź ręcznik papierowy, który wchłonie wodę i zabrudzenia powstałe w trakcie ostrzenia. Postaw naczynie z wodą po namaczaniu kamienia w zasięgu ręki – przyda się do polewania kamienia w trakcie ostrzenia. Podczas szlifowania powstają pył i opiłki stali, dlatego też należy często zwilżać kamień wodą. Dzięki temu zgromadzone opiłki oddzielają się od powierzchni kamienia, zachowując tym samym jej ziarnistość.
Najważniejszą kwestią w tej metodzie ostrzenia jest utrzymanie noża pod kątem 10-20°. Zalecamy trzy metody łatwego uzyskania optymalnego kąta:
Rozpocznij ostrzenie po kamieniu ruchem „do siebie i od siebie”. Pamiętaj, aby zachować odpowiedni kąt. Nie przyciskaj mocno ostrza. Rób to delikatnie bez nadmiernego ucisku. Powtarzaj ruch ok. 20 razy, po czym obróć nóż i wykonaj ostrzenie z taką samą wielokrotnością. Ważne, aby dwie strony noża ostrzone były w dokładnie taki sam sposób z taką samą wielokrotnością. Da to gwarancję jednolicie naostrzonego noża. Gdy zakończysz pierwszy etap ostrzenia w najniższej gradacji, przejdź do ostrzenia w wyższej gradacji, zachowując ww wskazówki. Użycie wyższych gradacji ma na celu wypolerowanie powierzchni i nadanie jej ostatecznej ostrości. Zwróć uwagę na to, aby ostrzyć nóż wykorzystując jego całą powierzchnię oraz całą powierzchnię kamienia. Cały proces ostrzenia powinien trwać ok. 10 min.
Po zakończeniu ostrzenia umyj kamień pod bieżącą, czystą wodą. Można użyć do jego mycia ściereczki, delikatnej gąbki lub gumowej szczoteczki. Następnie odłóż kamień i pozostaw do powolnego wyschnięcia. Nie przyspieszaj tego procesu, np. kładąc je przy źródle ciepła. Nie wkładaj wilgotnego kamienia do pudełka. Nie wolno też pozostawić go do wyschnięcia na podkładce antypoślizgowej. Połóż kamień do wyschnięcia na bawełnianej ścierce lub ręczniku papierowym w miejscu ze swobodnym dopływem powietrza.
Ostrzałki elektryczne to doskonałe rozwiązanie tam, gdzie noży używa się bardzo często. Profesjonalne ostrzałki Chef’s Choice sprawdzą się w hotelowych kuchniach, masarniach, w przetwórstwie spożywczym, czy placówkach zbiorowego żywienia, czyli tam, gdzie ważne jest utrzymanie ostrości dużej ilości noży. Ostrzenie noży przy pomocy ostrzałek Chef’s Choice to oszczędność czasu i wygoda. Mając taką ostrzałkę w zasięgu ręki, zawsze można szybko i łatwo naostrzyć nóż. Tego typu ostrzałki są łatwe w użyciu i nie wymagają specjalnego przygotowania. Wystarczy stabilnie ustawić na blacie roboczym, podłączyć do zasilania elektrycznego i rozpocząć ostrzenie przeciągając równomiernie krawędź noża w prowadnicach wg oznaczonej na dyskach kolejności.
Ostrzałki Chef’s Choice dostępne są z dwu lub trzy stopniowymi dyskami. Przeznaczone są do ostrzenia noży europejskich, japońskich, noży do chleba – w zależności od modelu. Diamentowe materiały ścierne do szybszego i łatwiejszego procesu ostrzenia oraz opatentowane tarcze do polerowania zapewniają niezrównaną ostrość krawędź noża. Dzięki precyzyjnym prowadnicom kątowym ostrzałki Chf’s Choice ostrzą zarówno noże z prostą krawędzią, jak i noże ząbkowane (w zależności od modelu).
Jeśli chcesz, aby ostrzenie noży było łatwiejsze niż kiedykolwiek, a gotowanie było jeszcze przyjemniejsze, ostrzałki Chef's Choice z pewnością będą dobrym wyborem.
Po naostrzeniu noży warto zadbać o odpowiednie przechowywanie. Do tego celu mogą posłużyć
Nieodpowiednie przechowywanie noży może prowadzić do uszkodzenia ostrza czy też obrażeń osoby korzystającej z przestrzeni kuchni. Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.