jak dbać o naczynia porcelanowe

Sprawdź najważniejsze zasady

Porcelana z oferty TOMGAST to wyposażenie stołowe o najlepszym standardzie. Najwyższej jakości surowce, niepowtarzalny design i dbałość o szczegóły, to cechy charakterystyczne naszych kolekcji. Wszystkie linie z naszej oferty zostały stworzone z myślą o gastronomii. Oznacza to,że są przystosowane do używania w restauracjach, hotelach, czyli tam, gdzie panują szczególne, intensywne warunki użytkowania tego typu naczyń.

Wszystkie elementy są bardzo wytrzymałe i odporne na wyszczerbienia. Posiadają wysoką odporność na zarysowania, obtłuczenia i wszelkie uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne. To wpływa na ich długą użyteczność w wymagających warunkach eksploatacji naczyń w gastronomii.

W trendzie jest obecnie, kreatywne zastosowanie w lokalu różnych kolorów zastawy, z zachowaniem spójności charakteru naczyń ze stylem lokalu. Różnorodność naczyń podkreśla unikalność serwowanego dania.

Oto kilka praktycznych rad jak na długo zachować dobry stan porcelany.


Mycie – szybko, skutecznie i oszczędnie! Ale jak?

Należy zacząć od zadbania o dobre warunki pracy i odpowiednie miejsce składowania brudnej porcelany w pomieszczeniu przeznaczonym do mycia naczyń. Odpowiednia przestrzeń i dodatkowe wyposażenie jak np. kosze na odpadki usprawnią pracę i mogą wpływać na ograniczenie uszkodzeń mechanicznych porcelany.

  • należy oczyścić naczynia z resztek jedzenia za pomocą gumowej łopatki. Nie rób tego nożami czy ostrymi akcesoriami, ponieważ w ten sposób uszkodzi się wierzchnia warstwa glazury. Następnie spłucz naczynie
pod bieżącą wodą.
  • resztki jedzenia można również oczyścić z powierzchni porcelany dzięki przystosowanej do tego celu armaturze. Silny strumień wody doskonale poradzi sobie nawet z przyschniętymi pozostałościami jedzenia.
  • wybierz odpowiedni program cyklu mycia, biorąc pod uwagę ilość brudnych naczyń, ich rodzaj i stopień zabrudzenia. Optymalnym sposobem jest mycie wstępne w temperaturze 30–45°C, mycie właściwe ze środkiem myjącym
w temperaturze 65°C oraz płukanie i wyparzanie w temperaturze ponad 90°C (w niektórych zmywarkach program uwzględnia także suszenie naczyń parą o temperaturze 100–120°С).
  • kontroluj poziom załadunku zmywarki. Podczas cyklu mycia w zmywarce gastronomicznej wibracje i silny strumień wody powodują ruch i może dochodzić do uderzania o siebie naczyń. Dlatego też należy zachować bezpieczną przestrzeń między naczyniami.
  • zapełniając zmywarkę, należy pamiętać o optymalnym zagospodarowaniu przestrzeni i sortowaniu według rodzajów naczyń. Korzystaj
z profesjonalnych koszy do zmywarek, stojaków, nadstawek, żeby zadbać
o skuteczne mycie porcelany.
  • przy prowadzeniu niewielkich punktów gastronomicznych, dość często stosuje się mycie ręczne. W tym procesie mycia ważne jest, aby uprzednio namoczyć brudną porcelanę w roztworze wody i odpowiednio dobranego detergentu. Mycie należy rozpocząć od naczyń mniej zabrudzonych.

Mycie – szybko, skutecznie i oszczędnie! Ale jak?

Przechowywanie porcelany to ważny aspekt gospodarowania przestrzenią pomieszczeń gastronomicznych. Porcelana z naszej oferty jest projektowana z myślą o trwałości, odporności
na zarysowania i wyszczerbienia oraz z przeznaczeniem piętrowego układania porcelany
z zachowaniem oszczędności miejsca.

  • po zakończonym cyklu mycia, poczekaj aż naczynia wyschną i ostygną przed ich układaniem na półkach. W razie konieczności przetrzyj porcelanę czystym, bawełnianym ręcznikiem, przeznaczonym tylko do tego celu.
  • nie należy piętrować różnych rodzajów naczyń. Układając w stos naczynia tego samego rodzaju, mamy pewność, że ciężar rozkłada się równomiernie
i nie powoduje przeciążeń na powierzchni np. talerza.
  • w przypadku, kiedy konieczne jest sztaplowanie naczyń o różnych rozmiarach czy rodzajach, układaj lżejsze elementu na cięższych.
  • sztapluj porcelanę w niewysokich stosach. Przyjmuje się, że optymalna wysokość to ok. 30 cm. Wysokość stosu, a co za tym idzie, nacisk wpływa na naczynia umieszczone na spodzie.
  • elementy zastawy jak np. kubki, filiżanki, które nie są przystosowane
do sztaplowania, najlepiej przechowywać na specjalnie przygotowanych
do tego wieszakach
  • upewnij się, że wszystkie regały i wózki do przewożenia są pokryte materiałem antypoślizgowym. Zapobiegnie to zsunięciu się naczyń podczas transportu do zmywalni.
  • podczas transportu brudnych naczyń do zmywalni, zachowaj odstęp pomiędzy naczyniami. Wibracje które powstają podczas transportu, mogą negatywnie wpłynąć na jakość porcelany.
  • zawsze oddzielaj sztućce i szkło od porcelany. Zapobiegnie to powstawaniu rys i zadrapań podczas przechowywania.

Mycie – szybko, skutecznie i oszczędnie! Ale jak?

  • porcelana z oferty TOMGAST posiada wysokie walory użytkowe, jednak zawsze należy obchodzić się z nią z należytą ostrożnością. Odpowiednie przeszkolenie personelu i umieszczenie instrukcji w obszarze pracy zwiększy świadomość pracowników w tym zakresie,
  • wszystkie porcelanowe produkty o przeznaczeniu gastronomicznym mogą być używane w piekarniku, kuchence mikrofalowej i zamrażarce.
  • zadbaj o odpowiednią ilość porcelany. Pozwoli to na efektywną gospodarkę zapasami i sprawne, bieżące funkcjonowanie restauracji, hotelu, baru, nawet w tzw. „szczytowych okresach”
  • regularnie kontroluj stan porcelany i innej zastawy stołowej. Wygląd porcelany znacząco wpływa na wizerunek hotelu, restauracji, czy baru. Najistotniejsza jest jej czystość, brak zarysowań, wyszczerbień, pęknięć i przebarwień. Naczynia, które uległy jakimkolwiek uszkodzeniom, wymieniaj na nowe.
  • okazjonalne straty w postaci stłuczeń czy innych zniszczeń są nieuniknione przy prowadzeniu działalności gastronomicznej. Dlatego też, aby zmniejszyć to ryzyko, polecamy porcelanę przeznaczoną dla branży HoReCa.
Jest ona przystosowana do codziennego, intensywnego użytkowania, mycia w zmywarkach gastronomicznych,
czy też sztaplowania.