SZKŁO

poradnik kelnerski

Szklanki, kieliszki, pucharki, kufle to niezbędny asortyment w każdej restauracji czy barze. Jednak naczynia przeznaczone do używania w profesjonalnej gastronomii muszą mieć odpowiednie cechyi spełniać określone funkcje. Dlatego planując wyposażenie gastronomii, warto zwrócić uwagę na ich jakość i wybrać produkty z gwarancją producenta. Takie szkło powinno łączyć w sobie funkcjonalność, estetykę oraz efektywność. Błyszczące, idealnie przezroczyste i czyste szkło stanowi wizytówkę lokalu.

Szkło gastronomiczne przeznaczone do częstej eksploatacji, powinno posiadać bezpieczną, wyobloną krawędź oraz odpowiednią grubość. Pozwoli to na zachowanie bezpieczeństwa oraz wygodną i długą eksploatację. Takie szkło musi być też oczywiście przystosowane do mycia w profesjonalnych zmywarkach.

Oto kilka sugestii jak postępować ze szkłem w gastronomii i na co zwracać uwagę,aby na jak najdłużej zachowało się w dobrym stanie.


Szok termiczny

Szok termiczny jest wynikiem nagłej zmiany temperatury szkła.Zbyt szybka zmiana temperatury szkła może spowodować jego naprężenie, które w dalszym procesie doprowadzi do pęknięcia szkła. Dobrym przykładem tego zjawiska będzie przykład szklanki, w której znajdował się lód. Nie może ona trafić bezpośrednio do zmywarkilub odwrotnie, ciepła szklanka wyjęta ze zmywarki nie powinna być bezpośrednio wystawiona do użytku. Nie należy wlewać zimnej wody(lub lodu) do ciepłej lub gorącej szklanki. Szkło zawsze musi osiągnąć temperaturę pokojową, zanim przyjmie zmienną temperaturę lodu czy napoju. Im grubsza szklanka, tym więcej czasu potrzeba na przyjęcie temperatury otoczenia. Powstałe w wyniku szoku termicznego mikro pęknięcia, zwykle tworzą się wokół otarć spowodowanych uderzeniami mechanicznymi. Zwiększa to ryzykoich pęknięcia.


Wstrząs mechaniczny

Wstrząsy mechaniczne szkła są bezpośrednim skutkiem kontaktuz innym przedmiotem, takim jak łyżka, kran do piwa, inny kieliszeklub naczynie ceramiczne. Może to spowodować niewielkie otarcie, niewidoczne dla oka, ale będące źródłem osłabienia szkła, czyniąc je bardziej podatnym na pękanie w wyniku uderzenia lub szoku termicznego.


Mycie

  • jak najszybciej usuń niepotrzebny lód ze szklanek.
  • uszkodzone szkło wycofaj z użytku, ponieważ może pęknąćw zmywarce i uszkodzić inne szklanki/ kieliszki.
  • sortuj naczynia na tacach kelnerskich i w koszach do szkła. Staraj się ich nie przeładowywać.
  • nigdy nie wkładaj sztućców do naczyń szklanych.
  • sukcesywnie sprawdzaj temperaturę zmywarki. Zbyt wysoka temperatura mycia szkła może doprowadzić do jego zmatowienia.
  • kontroluj stan zmywarki i regularnie wymieniaj zużyte szczotki myjki do szkła.
  • podczas polerownia kieliszków, trzymaj je za nóżkę,a nie za stopkę.
  • użyj odpowiedniego kosza do szkła przystosowanego do danego rodzaju szkła.

SERWOWANIE

  • nigdy nie napełniaj ciepłej szklanki zimną wody lub lodem.
  • nie dotykaj butelką krawędzi szklanki podczas nalewania napojów.
  • nie przenoś szkła w sposób, w którym naczynia będą się o siebie ocierać.
  • układaj szkło na tacach, tak aby się nie stykało.
  • jak najszybciej zabierz nieużywane szkło ze stolików.

PRZYGOTOWANIE NAPOJÓW

  • wybierz odpowiednią do danego napoju zklankę lub kieliszek - profesjonalnie serwowane napoje podnoszą prestiż Twojego lokalu
  • nie dotykaj szklanką kraniku do piwa.
  • szklanki w których będą podawane napoje, powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
  • używaj plastikowych szufelek do lodu.
  • uzupełniaj na bieżąco zapasy szkła, tak by być przygotowanymna intensywny sezon i godziny szczytu.

PRZECHOWYWANIE

  • należy przechowywać odpowiednie zapasy szkła, aby zapobiec używania tych świeżo umytych i gorących.
  • układaj w stosach tylko szkło przystosowane do sztaplowania.
  • pamiętaj o zachowaniu dystansu pomiędzy poszczególnymi elementami szkła.
  • przechowuj szkło w dedykowanych do tego pojemnikach/ koszach. Kosze do mycia Cambro mają również funkcję przechowywania - z użyciem pokrywy, która zabezpiecza przed zabrudzeniem szkła.
  • pod wpływem wibracji spowodowanych np. głośną muzyką,na szkle mogą powstawać mikropęknięcia. Przechowuj szkłoz dala od źródeł hałasu.
  • wygospodaruj miejsce na osobne przechowywanie różnych naczyń, nie mieszając ze sobą szkła, porcelany i sztućców.