Szklanki, kieliszki, pucharki, kufle to niezbędny asortyment w każdej restauracji czy barze. Jednak naczynia przeznaczone do używania w profesjonalnej gastronomii muszą mieć odpowiednie cechyi spełniać określone funkcje. Dlatego planując wyposażenie gastronomii, warto zwrócić uwagę na ich jakość i wybrać produkty z gwarancją producenta. Takie szkło powinno łączyć w sobie funkcjonalność, estetykę oraz efektywność. Błyszczące, idealnie przezroczyste i czyste szkło stanowi wizytówkę lokalu.
Szkło gastronomiczne przeznaczone do częstej eksploatacji, powinno posiadać bezpieczną, wyobloną krawędź oraz odpowiednią grubość. Pozwoli to na zachowanie bezpieczeństwa oraz wygodną i długą eksploatację. Takie szkło musi być też oczywiście przystosowane do mycia w profesjonalnych zmywarkach.
Oto kilka sugestii jak postępować ze szkłem w gastronomii i na co zwracać uwagę,aby na jak najdłużej zachowało się w dobrym stanie.
Szok termiczny jest wynikiem nagłej zmiany temperatury szkła.Zbyt szybka zmiana temperatury szkła może spowodować jego naprężenie, które w dalszym procesie doprowadzi do pęknięcia szkła. Dobrym przykładem tego zjawiska będzie przykład szklanki, w której znajdował się lód. Nie może ona trafić bezpośrednio do zmywarkilub odwrotnie, ciepła szklanka wyjęta ze zmywarki nie powinna być bezpośrednio wystawiona do użytku. Nie należy wlewać zimnej wody(lub lodu) do ciepłej lub gorącej szklanki. Szkło zawsze musi osiągnąć temperaturę pokojową, zanim przyjmie zmienną temperaturę lodu czy napoju. Im grubsza szklanka, tym więcej czasu potrzeba na przyjęcie temperatury otoczenia. Powstałe w wyniku szoku termicznego mikro pęknięcia, zwykle tworzą się wokół otarć spowodowanych uderzeniami mechanicznymi. Zwiększa to ryzykoich pęknięcia.
Wstrząsy mechaniczne szkła są bezpośrednim skutkiem kontaktuz innym przedmiotem, takim jak łyżka, kran do piwa, inny kieliszeklub naczynie ceramiczne. Może to spowodować niewielkie otarcie, niewidoczne dla oka, ale będące źródłem osłabienia szkła, czyniąc je bardziej podatnym na pękanie w wyniku uderzenia lub szoku termicznego.